Huizen Baandervesting ingewijd

Geen rotte kies meer, maar 81 mooie woningen op historische grond in Edam: huizen Baandervesting ingewijd

Een enkel huis is al bewoond en op vijftien na zijn ze allemaal opgeleverd. Eindelijk zal er weer geleefd worden op de Baandervesting in Edam. Met een kleine ceremonie wordt de bijna-voltooiing van de 81 woningen donderdagmiddag gevierd. Het was jarenlang de ’rotte kies’ van de stad. Ooit was verpakkingsfabriek Korsnäs er gevestigd, maar begin deze eeuw trok dat bedrijf naar Zwaag. In 2008 werden de achtergelaten panden gesloopt en sindsdien stond het terrein leeg, tot ergernis van vele Edammers. Over woningbouw werd vaak gesproken, maar er ging maar geen schop de grond in.

 

Trapgeveltjes

Vijftien jaar later staat er een mooi blok woningen, ontworpen door Mulleners + Mulleners en gebouwd door HSB. De huizen staan in de vorm van een rechthoek, met aan de binnenkant ruimte voor parkeren en groen. Vooral aan de Schuttersgrachtzijde vallen de karakteristieke trapgeveltjes op. Alle twee-onder-eenkapwoningen, herenhuizen, vestinghuizen en appartementen zijn verkocht en de kersverse eigenaren staan te popelen om er te gaan wonen.

 

Antikraak

Een van hen is de 32-jarige Angela Kroon. Ze heeft sinds een week de sleutel van haar appartement op de eerste verdieping. Aan de kant van Het Marken kijkt ze uit op de Nieuwe Haven. „Ik kom oorspronkelijk uit Ilpendam en daarna woonde ik antikraak in Amsterdam. Maar daar moest ik uit, dus ik ben hier heel blij mee”, vertelt ze. Er moet nog het een en ander aan de woning gebeuren. „Gelukkig krijg ik hulp van familie en vrienden. En natuurlijk ook van vaklieden. Op 10 januari wordt de keuken geplaatst en daarna kan het laminaat gelegd worden. Ik hoop er dan eind januari in te kunnen.”

 

Met haar moeder is ze naar het officiële moment gekomen waar directielid Esther Agricola van projectontwikkelaar BPD en wethouder Marisa Kes van de gemeente Edam-Volendam te midden van vuurtjes, glühwein en warme chocolademelk de woningen inwijden. Kes benadrukt nog eens hoe dit een project van de lange adem is geweest. „Eerder was ik van 2006 tot 2015 wethouder en zelfs toen waren we er al mee bezig”, zegt ze. Onder de vele aanwezige BPD’ers heerst vooral trots dat het gelukt is. Zoals gebiedsontwikkelaar Martijn Hemmer: „Je rijdt er toch net wat vaker langs om te kijken hoe het wordt.”

 

Tekening

Hemmer beseft ook dat de nieuwe bewoners straks historische grond onder de voeten hebben. Het is zijn idee om dit ook in beeld te brengen. Alle huizenbezitters op de Baandervesting én wethouder Kes hebben nu een tekening waarop alle stadia van het terrein zijn verbeeld: archeologische opgravingen, de scheepswerf die er ooit was gevestigd, de industrie en nu dus de woningen. Agricola: „Dit is heilige grond die teruggaat tot de zeventiende eeuw.”

 

Tekst: Noordhollands Dagblad
Foto: Marcel Molle

Huizen Baandervesting ingewijd

Meer nieuwsitems

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info