John van Nimwegen
John van Nimwegen, directeur WormerWonen, Wormer
In het voormalige tuindersgebied Middenduin in Beverwijk heeft bouwbedrijf Kakes-Deurwaarder een fraaie vrijstaande ecowoning gebouwd. Het ontwerp is van Breddels Architecten uit Heerhugowaard. Bas Stroosnijder, verantwoordelijk voor de uitvoering, is enthousiast: “Als je hier de straat in komt rijden, zie je meteen dat er een bijzonder huis staat waar veel aandacht aan is besteed. En het stond er binnen acht maanden.” Het is een mooi compliment aan de opdrachtgever en architectenduo Peter Beerepoot en Thomas Timmer: “Uitgangspunt was het ontwerp van
een passiefwoning en dat is gelukt.”
Natuurlijke ventilatie
“Het ambitieniveau was hoog, zo wilden de opdrachtgevers een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk”, begint Peter. “Ze zochten naar een natuurlijke uitstraling en verder moest de woning zo onderhoudsarm mogelijk zijn. Dit alles vroeg om een ontwerpstijl waarin de vorm de functie volgt. Om zo min mogelijk warmteverlies te krijgen, betekent dit dat de noordkant vrij gesloten moest worden. En de zuidkant veel triple glas heeft met een heel open karakter, om zo de passieve zonnewarmte te kunnen benutten. Kenmerkend zijn aan deze zijde de overstekken die ’s zomers schaduw geven als de zon hoog staat. En in de winter als de zon laag staat, schijnt de zon naar binnen en zorgt dan juist voor de nodige warmte.” Op het pannendak liggen de nodige zonnepanelen. De elektrische luiken voor de ramen in de voorgevel schuiven naar behoefte open en dicht. Thomas noemt nog een aantal zaken die de ecowoning bijzonder maken, zoals het ontbreken van losse gebouwen: “Het enige wat je in de tuin ziet staan is de brievenbus. Daarin zit het toevoerluchtkanaal van de warmte-terugwininstallatie. In de winter zorgt dit kanaal in de grond voor opwarming van de luchttoevoer en in de zomer koelt het juist, middels de constante bodemtemperatuur. Voor een natuurlijke ventilatie in huis wordt er gebruik gemaakt van zomernachtventilatie, door de luiken komt ’s nachts koele lucht binnen die via een elektrisch Velux-dakraam bovenin de vide wordt afgevoerd. Het leefklimaat in de woning is hierdoor zeer aangenaam geworden. Het is echt een huis dat ademt en leeft.”
Veelzijdig houtwerk
Voor Bas en zijn twee collega’s begon de duurzame bouw bij het plaatsen van de Hectar funderingsvloer: “Omdat de woning geen kruipruimte heeft, is dit een prima toepassing. De isolatiewaarde van deze prefab-bekisting is hoog en het voorkomt bovendien koudebruggen. Toen die basisvloer er lag, is deze volgestort met staalvezelbeton. Vervolgens konden wij starten met de plaatsing van de biobased hsb-wanden die zijn opgebouwd uit meerdere lagen waardoor ze optimaal isoleren. Nog een voordeel van deze wanden is dat al het leidingwerk in een speciale laag is ingefreesd. Dit zorgt voor een optimale luchtdichtheid en dat bleek wel uit de blowerdoortest die aan het eind van de bouw is gedaan. Er kwam een goede score uit van 0,14. Het metselwerk aan de buitenzijde is traditioneel. De plint heeft staand metselwerk en ook een deel van de achtergevel. Rondom de kozijnen is het afgewerkt met koppenverband. Ook bijzonder aan de woning zijn de gevingerlaste meranti kozijnen, die de hoeveelheid houtafval in onze timmerfabriek verlaagt. Voor de palen van de veranda hebben we gebruik gemaakt van lariks. Wij werken graag met hout. En ja, alle hoeken in de overstekken van het dak aan de buitenzijde vormden voor ons een uitdaging, maar daar houden wij wel van.” De ‘finishing touch’ zit hem aan de binnenzijde volgens Peter ook in het gebruik van speciale lijmen: “Die bevatten geen van allen oplosmiddelen die naderhand uitdampen.” Bas valt Peter bij: “Hetzelfde geldt voor al het sauswerk. Ook dat geeft geen schadelijke dampen. Kortom, alles voor een gezond binnenklimaat!”