John van Nimwegen
John van Nimwegen, directeur WormerWonen, Wormer
Toen in maart van dit jaar de interne renovatie van de grote zaal van theater- en congrescentrum Spant! in Bussum actueel werd, dacht William Bosschaart hardop ‘dat wordt toch nog wel een dingetje’: “De opdrachtgever wilde een zo kort mogelijke onderbreking van de voorstellingen. Begin juli werd begonnen en op 8 september moest alles klaar zijn, want toen stond het eerste evenement alweer op het programma.”
Als projectleider binnen Kakes-Deurwaarder trad William eerst in contact met de interieurarchitecten van Kabaz. Zij tekenden voor het ontwerp dat bestaat uit natuurlijke en duurzame materialen, opvallende vormen en spectaculaire licht- en geluidsinstallaties. Tegelijkertijd werd de BIM-projectgroep van HSB in stelling gebracht: “Het was aan BIM-modelleur Niels Addicks om een 3D model te maken van Spant!. Om de bestaande situatie op de millimeter nauwkeurig in kaart te brengen, is er een scan ofwel een Pointcloud gemaakt. Vervolgens is het nieuwe ontwerp van Kabaz in het bestaande model getekend om te kijken of alles paste.”
Exacte maatvoeringen
In Revit laadde Niels de Pointcloud in: “Zie de Pointcloud als een onderlegger waar je massa’s en elementen over kan trekken, om vervolgens het nieuwe ontwerp passend te maken op de bestaande situatie. Uit het Revit-model kunnen vervolgens de benodigde data en tekeningen gehaald worden zoals uittrekstaten, plattegronden, doorsnedes, aanzichten en details. Door middel van de Pointcloud weten we wat de exacte maatvoeringen van Spant! zijn. Door het korte tijdsbestek, werden de panelen aan de balkonrand en de nieuwe deurkozijnen geprefabriceerd door de Timmerfabriek. Hierbij was het complex een gangbare maat te ontwerpen voor de panelen die precies groot genoeg was, niet te zwaar en paste op de bestaande situatie. Ook was de vraag hoe nauwkeurig is de Pointcloud ten opzichte van de werkelijke situatie. Uit de eerste opzet bij Spant! blijkt het heel nauwkeurig. De panelen passen perfect op de bestaande balkonrand.”
Duurzame uitstraling
“Ook heeft de Pointcloud gezorgd voor het voorkomen van fouten”, zegt Niels. Kabaz was uitgegaan van oude tekeningen, waarbij de ruimte tussen stalen rand en balkon niet klopte met de werkelijkheid. Hierdoor zouden de klemmen van de verlichting niet meer passen en konden de lampen niet meer opgehangen worden. Door de Pointcloud hebben wij dit op tijd kunnen tackelen en het ontwerp van Kabaz aangepast, zodat de klemmen wel passen. Het mooie van het systeem waar ik mee werk, is dat je er heel veel mee kunt én dat het ook de onmogelijkheden in beeld brengt.” William vult aan: “Gekleurde vlakken in het model geven bijvoorbeeld aan dat een ondergrond niet recht is of dat er een knik in zit. Dit soort informatie was onder meer belangrijk voor de plafonneur. Uiteindelijk zijn wij als eindoplossing uitgekomen op een spuitplafond dat niet alleen aan de vereiste specifieke akoestische waarden voldoet, maar ook nog eens een duurzame uitstraling heeft.”
Prefabricage panelen
De maatvoering van het lattenwerk aan de balkons is volledig doorgerekend door Niels: “En deze geprefabriceerde panelen moesten ook nog eens voldoen aan de menselijke maat. Omdat ze met behulp van een hoogwerker door onze collega’s moesten worden bevestigd, mochten ze niet meer dan achttien kilo per stuk wegen.” Minstens zo spannend qua passing waren de geprefabriceerde wandpanelen die op alle muren hun plek moesten krijgen. William: “Dat besloeg niet alleen een behoorlijk oppervlak maar was ook nog eens uitgevoerd in 3D. Niels berekende eerst alle raamwerken, daarop kwamen met leder beklede panelen die qua ontwerp een soort piramidevorm kregen. Dit geheel werd door middel van led aangelicht en dat geeft uiteindelijk een heel mooi effect.”