Netwerkevent Het Samen Bouwen aan de toekomst
Netwerkevenement Het Samen Bouwen aan de toekomst biedt deelnemers geestige interactie en (bouw)stof tot nadenken
Op vrijdagmiddag- en avond 27 september was congrescentrum Spant! in Bussum gevuld met ruim tweehonderd relaties van HSB. Van Afbouwbedrijf tot Zonweringleverancier, iedereen uit de bouwsector kwam inspiratie opdoen over Het Samen Bouwen aan de toekomst. Stemacteur Niek Boes kwam op als robot en zette in een reis door de tijd feilloos de toon met typerende geluiden uit de bouw. Van een pneumatisch spijkerpistool en een voorbijrijdend bouwbusje met ladder op het dak tot en een heistelling en een flinke kortsluiting. Na de humorvolle geluidskunstenaar volgde directeur André Vos met een dankwoord aan alle aanwezigen – huizen bouwen we niet zonder jullie! – en een toelichting op de ontwikkelingen binnen HSB.
Dat de toekomst van cyberbouwen dichterbij is dan je denkt, stelde trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk. Circulariteit, robotica en digitaal printen, het bouwbedrijf van de toekomst is een technologiebedrijf dat ‘smart buildings and cities as a service’ levert. Dit vraagt om passie, nieuwsgierigheid en vaardigheden. Bedrijven van de toekomst hebben aanpassingskracht – verandering is de enige constante factor – en werken op korte en lange termijn samen als in een ecosysteem. Wie werkt met toekomstscenario’s waarin verandercycli continu versnellen, hoeft alleen nog maar onzekerheid te managen.
Met deze tip ging iedereen de eet- en drinkpauze in om energie op te doen voor de volgende sessie: Omdenken.
Omdenkers Dion Vincken en Stye van Dam zochten de volle interactie met het publiek. Nadat iedereen werd gecategoriseerd van uitvoerder tot het oneerbiedige overig, werd ook de langst werkende – sinds 1971 – binnen HSB geselecteerd. Op de vraag waarom hij zo lang heeft gewerkt binnen hetzelfde bedrijf, luidde het antwoord ‘Ik heb het mooiste werk van de wereld’. Waarop Dion Vincken reageerde dat hij dat niet kan weten omdat hij nooit elders heeft gewerkt. Daarmee werd de toon van Omdenken gezet. Omdenken is van een probleem een nieuwe mogelijkheid maken. Door het probleem opnieuw te bekijken en te bevragen. Het is denken van probleem naar feit en van feit naar nieuwe mogelijkheid. Een probleem is iets wat er niet hoort te zijn.
Vincken en Van Dam stelden dat iedereen in de zaal zich gedraagt volgens vaste patronen. Iedereen gaat altijd uit van wat hij zelf weet van de werkelijkheid. En er zijn mensen die alleen maar zien wat er níet is of die alle problemen voor willen zijn. Bij Omdenken gaat het erom dat je de beren én de weg ziet. Een voorbeeld: in een stad werd op bepaalde plekken te veel geblowd. De overheid zette blowverbodsborden neer. Deze bleken populair en werden telkens gestolen. Oplossing: de overheid startte een webwinkel waar de borden konden worden gekocht. Deze werden wereldwijd verkocht en uit de opbrengsten werden drugspreventieprogramma’s gefinancierd. Kortom, zoek de oplossing van een probleem in een andere benadering: denk om!